2013. július 6., szombat

Tunika

Tunika.

A Tunika kérésre készült egy tizenéves tini lánynak az általa kiválasztott fonalból, mely azonnal elnyerte tetszésem és az ihletre sem kellett sokáig várnom! :)

Felhasznált anyag: 325 g kevert fonal, 3,5 tűvel kötöttem, a tunika nyári viselethez bármilyen 3,5-es tűmérethez illő pamut, viszkóz, vagy kevert fonalból elkészíthető és akár téli fonalból is, a hidegebb évszakokban alá is öltözhetünk.

Méretek:

Teljes hossza: 82 cm
Alsó rész hossza: 20 cm
Felső rész hossza: 47 cm
Derék rész (csavart minta) hossza: 15 cm

Derékbőség: 70 cm (összerug a minta)
Mellbőség: 90 cm

Méreteit tekintve S-es felnőtt méretnek is megfelel vékony testalkatú nőknek ajánlott. Arányok megváltoztatása mellett bármilyen méretben elkészíthető.

Kezdés: 92 szem eleje, 92 szem háta, plusz szélszemek  (vagy 182 ha egy részben körbe kötjük ahogy én is dolgoztam) fordított sorral kezdünk (munka hátoldala)  a következő sorban: egy szélszem, egy ráhajtás, két sima szemet összeköt a sor végéig, visszáján fordítottan kötünk, ezzel kialakítottuk a tunika alján lévő finom kis csipke mintát.  Az összeállításnál a  mintánál visszahajtjuk a tunika alját és felvarrjuk a munka visszáján.

Simán kötünk  tovább az alsó rész hosszát ezen a szakaszon határozzuk meg , esetünkben  56 sort. Elkészítjük a csavart mintás derékrészt leírás szerint.

Minta, csavart minta:

csavart minta 4-4 szem csavarásával készült, egy sima egy fordított patent mintából egy fordított szemmel elválasztva a csavart oszlopok. (összerúg, követi a test vonalát)
elején és hátán is 10 csavart mintás oszloppal dolgoztam, oszloponként 9 szem, az az 90 szem plusz 1-1 szélszem az összevarrás miatt.
Egy minta egység két oszlopból áll lásd minta leírás és jelmagyarázat. Magasságra is két mintaegységet kötöttem 38 sort a derékrészhez.A munkát simán folytatjuk tovább tetszőleges magasságig a kívánt méret eléréséig, esetünkben  66 sor.


Karöltő kialakítása:

a széleken egy sima egy fordított patentmintával kötünk 6 szemet a negyedik sorban elkezdjük az apasztást három szemmel. A következő sortól a kívánt méret eléréséig: egy fordított, egy sima ,egy fordított, két simát simán összekötünk , simán kötjük tovább a sort, a baloldali karöltőnél két szem összeköt, egy fordított, egy sima, egy fordított . Folytatjuk az apasztást míg a szemek el nem fogynak.


Az apasztás megkezdésétől számított 32 sorban középen leapasztunk 6 szemet (vagy segédtűre vesszük a szemeket nyak kialakításához)és ketté választjuk a munkát, kialakítva a nyakkivágást lásd lenti leírás.

Nyakkivágás: 

elől:  középen leapasztunk  6,  majd 4, 3,3,3,3,3, szimetrikusan  ugyan ez a jobboldali vállnál is, közben a karöltőnél is folytatjuk az apasztást leírás szerint míg el nem fogynak a  szemek.

hátul:  42 sorban középen leapasztunk (vagy segédtűre veszünk) 16 szemet, majd 4,4,4 szimetrikusan ugyan ez a jobb oldali vállnál is, közben a karöltőnél is folytatjuk az apasztást míg el nem fogynak a szemek.


Ujja: 52 szemmel kezdtem , fordított sorral, a következő sorban csipkeszélhez egy ráhajtás két szemet simán összekötünk lásd fenti minta leírásoknál.

A következő sima sorban elkezdjük az apasztást a karöltőnél leírt módon, széleken egy fordított egy sima egy fordított, két szem összeköt stb. Harminc hat sort kötünk végén  16 szem marad, lekötjük vagy segédtűre vesszük.


Összeállítás:

Az ujját hozzávarrjuk az elejéhez és a hátához, fentről igazítva (rövidebb mint a karöltő) az oldalakat összevarrjuk (hármat) a segédtűn lévő szemeket vagy felszedjük a szemeket simán kötünk egy sort, a következő sima sorban csipkemintát készítünk, egy ráhajtás kettőt simán összekötünk, kötünk még három sort és  lekötjük (visszahajtjuk és levarrjuk, eltakarja a felszedést is).


Az oldalakat is összevarrjuk.


Végezetül a nyakánál, az alján, ujján vissza hajtjuk a szélét a csipkemintánál hátoldalán levarrjuk.


A maradék fonalból készült a kettő az egyben topp és szoknya kislány méretben.

Csavart minta:


2 megjegyzés: