2013. március 7., csütörtök

Kötött kislány kabát tavaszra.





A kabátka, vastag gyapjú fonalból készült, ötös tűvel. Bármilyen más anyagból is elkészíthető, méret kialakításához készítsünk 10x10 -es próba kötést.


A képen látható  kabát hossza: 63 cm, derék magasság 30 cm, válltól mérve.
Ujjának hossza: 65 cm (visszahajtható)


Méretét tekintve 8 éves kislánynak készült.


Kialakítását bő, rendkívül kényelmes és nem utolsó sorban látványos darab.









Patent mintának köszönhetően rendkívül rugalmas, idomul a testalkathoz, mondhatni együtt nő a gyerekkel! :)

Tapasztalatból tudom, hogy a kedvenc darabokat évről évre szezonálisan hordja a kislányom, így jutva el esetünkben a hosszú kabáttól a kardigánig...

Patentminta: kettő sima, kettő fordított. Alapmintánk.





Csavart minta, alap minta: hat szem, kettő sima, kettő fordított, kettő sima. Patentmintából kialakítva, minden hatodik sorban csavarás. 3-3 szemet keresztezünk egymással, megőrizve a patentmintát.









Szaporítás: A szem elejébe és hátuljába 1-1 szemet kötünk, így plusz egy szemet kapunk.

Azt, hogy a szaporított szem sima vagy fordított legyen, azt a patentmintához kell igazítani.

Ahol csavarásos minta is van ott az újonnan kialakult oszloppal csatlakozunk a többihez, vagyis ha éppen csavarásos sort kötünk és a szélén megvan a szükséges hat szem a mintához akkor csavarunk, csatlakozva a többi oszlop mintájához.
Lásd mellékelt fotó.

Hogy igazán szép legyen a szaporítás, az elválasztó szem előtti szemet szaporítjuk és az elválasztó szem második szemét. Az első szemet simán lekötjük.




Koncepció:


Az alapminta kettő sima kettő fordított patentminta, a felső résznél

az első és negyedik sima oszlopot meghagyjuk úgy ahogy van a második harmadikat megcsavarjuk. Így két sima oszlop között kialakul egy csavart oszlop. Ezt ismételjük, akár mekkora méretben is kötjük meg a kabátot, figyeljünk a minta szimetrikus kialakítására.

Alsó résznél a felső mintából kiindulva, minden második csavart oszlopot ívesen kiszaporítjuk, lásd a fotón. Tehát az íves részt egy egy csavart oszlop szegélyezi.

Az ívek száma is tetszőlegesen alakítható.

Kellemes formát ad a kabátnak.




A kabátot fentről kezdtem a gallér kialakításával 64 szem plusz 1-1 szélszem, patentminta, kettő sima kettő fordított és 14 sort kötöttem. Mivel a gallért kihajtjuk, ezután a munka hátoldalát tekintjük a munka elejének.

A gallér utolsó két sorában mindkét oldalon plusz  4-4 szemet szaporítunk, (72, plusz 1-1 szélszem)
a gombolás kialakításához.
Én rejtett gombolást alkalmaztam, de szép gombokkal  is díszíthetjük a kabátot, gomblyukak kialakításához, jó ha előre megvan  maga a gomb is.
Esetünkben nem készültek gomblyukak.


Szemleosztás az egyes elemek kialakításához:

72 szem, 1-1 szélszem.
szélszem, 12 szem patentminta (eleje) két szem elválasztó oszlop (ebből szaporítunk) 10 szem patentminta (úja, két szem elválasztó oszlop, 18 szem patentminta (háta) 2 szem elválasztó oszlop, 10 szem patentminta (úja) 2 szem elválasztó oszlop, 12 szem patentminta, (eleje) szélszem.

Rögtön az első sorban kezdjük a szaporítást az elválasztó két szemből, fent leírtak szerint.
A munka visszáján úgy kötjük ahogy van, fokozott figyelmet fordítva a szaporított szemekre, hogy illeszkedjenek a patentmintába.

A 10 sorban elkezdjük a csavart mintát:

Tetszés szerint alakítható, hány csavart oszlop mintát szeretnénk bele tenni, esetünkben elől egy- egy nagy minta van (lásd koncepció), hátul kettő és a hónalj alatt oldalt is készült íves minta, a kabát alja nagyon bő, ennél kevesebb mintával is jól mutat. 

Az elemek szétválasztása:

az elejét átkötjük segéd tűre a két elválasztó szemet lekötjük,  az úját megkötjük majd a hátát is átvesszük segédtűre és megkötjük a másik úját is. Ezt követően  az elejét és a hátát egybekötve készítjük el.



Új kialakítása:



kezdő szemszám 64, (hónaljnál)  majd minden második sorban egy  egy szemet lekötünk (7 szer) míg el nem érjük az ötven szemet az úját megkötjük tetszőleges hosszúságban, esetünkben 65 cm.

A minta kialakításánál tetszőleges számú csavart oszlopot készíthetünk, de akár egy is elég középen, az alsó részen a hónaljnál ami takarásban van fölösleges csavart mintát kötni, a szaporított szemekkel kövessük az alap patentmintát.
Kislányoknál visszahajtható, ezért a végére nem tettem csavart mintát, kettő sima kettő fordított patentmintával alakítottam ki a visszahajtásra szánt részt.




Az alján a szemek ahogy vannak úgy kötjük le. (kettő sima- kettő fordított) A patentminta  jó tartást kölcsönöz a kabátnak.

A kabátot négy éve kötöttem sajnos már nem kapható ez a fonal, de újrakötöm és hamarosan konkrét anyag ajánlással és pontos számleosztással jelentkezem a kevésbé rutinos kötők kedvéért. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon nagy lelkű Tőled, hogy ezt a nagy munkával járó leírást megosztod velünk! Köszönet érte!
    Én 155 cm vagyok, kb M-es méret, magamnak szeretném majd megkötni ezt a nagyon csinos, nőies alakot kihangsúlyozó darabot ( annak ellenére, hogy kislánynak készült). Milyen fonalat ajánlanál hozzá és hány dkg-ból jön ki?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kicsianya!

    Pár bejegyzéssel feljebb megtalálod újrakötve a kabátot, ott konkrétabb leírás és fonal ajánló is van. Én is tervezem női méretben megkötni, azok kedvéért akiknek nem megy még olyan egyszerűen a "nagyítás" A női verziót teve barna-fehér színben tervezem,több megosztás is van a témában a Kössünk lányok facebook oldalon!A Fonalparadicsom fonal webáruház facebook oldalán hasonló kérdésre is találsz választ. :) A Giant Wool három színben is kapható! A teve-fehér szín most éppen féláron! :) Üdvözlettel: Gyöngyvér

    http://www.facebook.com/pages/Fonal-Paradicsom/127222950791156

    www.fonalparadicsom.hu

    VálaszTörlés