2013. március 16., szombat

Tavaszi fuvallat, kötött poncsó.


Vidám tavaszi színekkel tarkított pihe puha fonalból készült három évszakos poncsó, mely kabáton és önállóan is hordható az időjárási viszonyoknak megfelelően.

Vidám színekhez vidám mintát társítottam, kis bogyók formájában, a poncsó alját "fonott" csavart minta díszíti még rugalmasabbá téve az  egészet.

Felhasznált anyag: 

100%-os gyapjúból készült, 30 fokon géppel is mosható.
felhasznált mennyiség: egy csomag mely 8  darab 50 gr-os gombolyagból áll egyenként 50 m.

7-es tűvel kötöttemAnyagot kérésre tudok biztosítani, most rendkívüli bevezető áron.

Az elkészítését inkább rutinos kötőknek ajánlom.


Főbb méretek:


szélessége (legszélesebb alsó részen) 61 cm

magassága: 61 cm

nyaktól mérve: 44 cm


Rendkívül rugalmas, keresztbe kötöttem így a szélességét tekintve képlékeny. S-XL méretig terjed (a szélessége felvesz a hosszából is)A poncsó megvásárolható a Meskán, Genver kézműves boltjában.
Koncepció:


A poncsót keresztbe kötöttem.
Három részre bontanám: nyakrész, teste és alja.
Mindhárom rész különböző mintával készült.
Nyak rugalmas patentminta szerű, a testrészen vidám szálak futnak végükön kis bogyók, mint amik épp megszökni készülnek! :)
Az alját pedig fonott hatást keltő csavart minta.
Mivel egyszerre három mintára is figyelni kell plusz a szaporítás, ezért inkább rutinos kötőknek ajánlom

Kezdő szemszám: 80 szem, ebből, 20 szem nyakrész, 45 szem test rész, 14 szem alja plusz szélszem.


A nyak rész:

rugalmas a nyakmelegítőhöz hasonló koncepcióval készült, három sor sima, három sor fordított, rugalmasan alakítható tetszés szerint. 


Test rész:


sima kötés az alap, melybe időközönként egy -egy fordított sor fut tetszőleges szélességben (felvéve magasság) mely végét kis bogyó díszíti.


A bogyó nem csak díszítő elem, funkciója is van, összeköti, takarja a "szaporítást"
A fordított sornál az utolsó szemnél visszafordulunk és plusz egy sort kötünk, ezzel bővítjük a testrészt, így adjuk meg a kellő szélességét a poncsónak. (harangszerű formát vesz fel) Minden negyedik sorban készül, tetszőleges szemmagasságban. Három csoportra osztom: rövid, közepes és hosszú.

Szaporítás:
Lentről a csavart mintát szegélyező fordított szemet követő szemtől adom meg a követendő útmutatást.  (test rész alja)

A meghatározott magasságban visszafordulunk a munkán és kötünk plusz egy-egy sort oda és vissza míg vissza nem jutunk a kiinduló pontba, elkészítjük a bogyót a leírt módon, majd egy sor fordítottal fojtatjuk a munkát a nyak széléig.

Hosszú szál: 12 db. 10-25 szemek magasságában. (lentről a fonott minta szegélyétől számítva)
Közepes szál: 12 db.  25-35 szemek közötti magasságban
Rövid szál:  7 db. 35- 45 szem közötti magasságban.

A megadott tartományon belül tetszőleges magasságban helyezzük el a bogyókat, csak arra ügyeljünk hogy arányosan osszuk be a rövid, hosszú és közepes szálakat.

Összességében: 31 db. bogyó készült, tehát ennyiszer plusz két sort kötöttünk a munka alsó részén a felsőhöz képest. (A csavart mintában nincs szaporítás.)
Kétoldalt a vállaknál két két alkalommal a nyaktól fordultam vissza (bogyó készítése nélkül) széles vállúaknál ajánlott. 


Bogyó elkészítése:
sima szemből négy sima szemet szaporítunk, négyszer kötjük le ugyan azt a szemet, egyszer elölről, egyszer hátulról, míg elérjük a kívánt négy szemet. Plusz három sort kötünk a négy szemen majd összekötjük. Fojtatjuk a munkát. Esetünkben a nyakrészig egy sor fordítottat kötünk, ez képezi a "szálat" amin elhelyezkedik a bogyó.


A munka alja:Két szem fordítottal választjuk el a testrésztől, 3x4 az az 12 szem képezi a csavart mintát plusz szélszem.


Csavart minta: 
12 szem sima, 6-6 sor után csavarunk 4-4 szemet, először a szélső nyolcat, az első négy szemet elől helyezzük segéd tűre, majd a következő hat sor után az utolsó nyolc szemet, a középső négy szemet hátul helyezzük segédtűre. Ezt ismételjük a munka végeztéig.

Összességében 34 csavarást készítettem.


Jó munkát! :)

GyöngyvérNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése