2013. május 4., szombat

Matróz kislányruha!

Dorka kötött tengerészruhában


A ruhácska a fotón látható Dorka babának készült! :)

 A kis ruhát fentről kezdtem és egybe kötöttem gyakorlatilag varrás nélkül.

Körülbelül azonos mennyiségű fonalat használtam fel mindkét színből. Izgalmas lehet a kis ruha szerintem akkor is, ha a fehér részekbe nem kötünk csíkokat csak a gallérja és a fodor lenne csíkos.
Az alap modell kisfiúk részére is felhasználható, ha egy sötétkék passzéval zárjuk a szoknya rész kialakítása helyett.

A fonalparadicsom 100% viszkóz fonalából készült, haditengerészet kék és fehér színből. Nagyon finom, selymes tapintású, jó esése van, kellemes nyári fonal.


Kötött Tengerész ruha 3-5 éves kislányoknak.
Más hasonló fonalból is elkészíthető a kis ruha, pamut vagy akár kevert szálból is.
Felhasznált mennyiség: 3-3 gombolyag (50 g, 100 m)
3,5 tűvel kötöttem, négyest is elbír.

Könnyedén elkészíthető nagyobb vagy kisebb méretben is, a szemek leosztásának köszönhetően a  méretének növelésével arányosan nő a ruha és fordítva, a hossza akár a szoknya rész, akár a fodor hosszabbításával is "nagyítható" de akár mindkettőt arányosan is növelhetjük.

A nyakkivágást, vehetjük rövidebbre, levarrhatjuk, akár gombokat tehetünk rá tetszés szerint.

Méretek:
3-5 éves kislányra.

Hossza:       54 cm
Mellbőség:  64 cm

Kötött Tengerészruha 3-5 éves kislányoknak.

Minta: sima kötés, csíkos mintával, fehér-sötétkék
Passzék: lusta kötés, kékből, (gallér, ujjak és fodor lezárása)

Csíkok:
négy sor  fehér, kettő sor kék,
negatív részeken (gallér, fodor) négy sor kék, kettő sor fehér.

A fonalat elég sűrűnk váltjuk ahhoz, hogy ne keljen elvágni így folytonos a felhasználás. A körbekötés másik nagy előnye, hogy tökéletesen illeszkednek a csíkok egymáshoz és szinte láthatatlan hol történik a fonal váltása.
A gallért utólag körbe kötöttem így teljes mértékben rejtve marad a fonal váltás ezen a részen is. Aki szeretné, körbe horgolhatja, még egyszerűbb, könnyebb megoldás.Szaporítás: 
Raglán új kialakítás
raglán új kialakításához ráhajtással, szellős megoldás nyári ruhácskához
fodor kialakításához, kétszer szúrunk egy adott szembe, egyszer elölről, egyszer hátulról.

Gallér:
Gallérral kezdtem a munkát, 60 szemmel kék alapon fehér csíkokat kötünk. (28 sor, öt fehér csík, ötödik fehér csíkkal zárjuk a gallér mintáját) A második fehér sort már fordítottan kötjük, majd négy sor fehér két sor kék és így tovább mivel a gallért kihajtjuk, a munka hátoldalán folytatjuk a munka színét és egyben mintát is váltunk az az fehér alapon kék csíkokkal dolgozunk tovább. Valamint leosztjuk a szemeket és elkezdjük a szaporítást.

Leosztás:
Jobb eleje 3 sima szem, ráhajtás, két sima szem, ráhajtás, jobb ujja 8 sima szem, egy ráhajtás, két sima szem, egy ráhajtás, háta 30 sima szem, egy ráhajtás, két sima szem, egy ráhajtás, bal ujja, 8 sima szem, egy ráhajtás egy sima szem, két sima szem, egy ráhajtás bal eleje három sima szem.

40 sort kötünk kialakítva az egyes részeket, soronként 8-8 szemet szaporítva összességében a sima sorokban a színén.
Az elejéhez a nyakkivágásnál minden második sorban szaporítunk egy - egy szemet, összességében 10-10 szem.

Ujja: ha elértük a kívánt méretet a hónaljnál, részekre bontjuk a munkát az ujjához kötünk hat sort lusta kötést és lekötjük. A választó sáv egy egy szemét az ujjához illetve az elejéhez, hátához osztjuk szét.


Nyakkivágás:
Mielőtt folytatnánk a hátával, elejével a kötést, körbekötjük a gallért és a nyakkivágást, ehhez felszedtem a szemeket és lusta kötéssel kötöttem hat sort, a gallér sarkainál lévő szembe háromszor szúrtam (egyszer elölről egyszer hátulról majd ismét elölről kötöttem) a sarok megőrzése érdekében.
A körbehorgolás lényegesen egyszerűbb megoldás! :)
Ha gombolni is szeretnénk akkor gondoskodjunk gomblyukakról is!


Testrész: én körbe kötöttem  a színváltást a jobb oldalon oldottam meg, ha nem szeretnénk körbe kötni, egy oldalvarrással megoldható.
Sötétkék csíkkal folytattam a munkát ezúttal összefogva a két elejét és a hátát, a nyakkivágás passzéját egymásra helyeztem és négy szem felszedésével egymáshoz illesztettem. Ezzel a művelettel elértük, hogy az eleje és a hátulja azonos szemszámból áll. Összesen 146 szem.
Tetszés szerinti hosszat kötünk kívánt méret szerint, esetünkben 54 sor 10-ik kék csík már a váltás kék alapra a második sorában alakítjuk ki a fodrot.
Fodor: kék alapon fehér csíkok.
A szaporítást minden második szem kétszeres lekötésével oldjuk meg, az az kétszer kötjük le a szaporítandó szemeket egyszer elölről szúrunk bele egyszer hátulról.
A fodor szemszáma így 219.
Hét csíkot kötünk, 42 sor, az utolsó fehér csíkot követően hat sort kötünk lusta kötéssel és lekötjük a munkát.Jó munkát lányok! :)

Gyöngyvér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése