2013. június 30., vasárnap

Bő szoknyás ruha



A ruha vastagabb fonalból készült viselése az őszi, téli és kora tavaszi időben ideális, akár alá is öltözhetünk. 

Vékony nyári fonalból megkötve tavasszal, nyáron is viselhető, a méretpróba alapján vékony fonalra is átszámolható. Vékony testalkatú lányoknak-hölgyeknek ajánlott, a derékrész rugalmas mintájának köszönhetően követi a test vonalát valamint az alsó bő szoknya része még inkább kiemeli a vékony derekat,  rendkívül csinosan mutat.


Bő szoknyás kötött ruha.




Bő szoknyás kötött ruha.
A képen látható ruha 400 g Bravo Rainbow Color fonalból készült, 
3,5-ös körkötőtű, lehetőleg rövid és hosszú a könnyebb kötés érdekében, és az egyes elemek szétválasztásánál is hasznos, ha két tűnk van.

Méretpróba: 25 SZ és 26 S = 10x10 cm

Alapminta: patentkötés (két sima két fordított): a nyakrész kialakításánál, az ujjak lezárásánál és a derékrészen alkalmazzuk. Rendkívül rugalmas, a ruha követi a test vonalát.

Szaporítások: A szem elejébe és hátuljába 1-1 sima szemet kötünk, így plusz egy szemet kapunk. Azt, hogy a szaporított szem sima vagy fordított legyen, a patentmintához kell igazítani. 
A fordított részen minden szaporított szemet fordítottan kötünk, a két eredeti szemet simán. (elválasztó két szem az egyes részeknél)

Elkészítés: 
A nyaktól kezdve lefelé haladva egybe kötjük a ruhát. Patent mintával kötünk 14 sort, majd a ruha színén fordítottan kötünk 36 sort. A ruha négy fő részét két sima szemmel választjuk el (lásd szaporítások leírás), minden sorban szaporítunk 1-1 szemet, míg ki nem alakul a ruha kívánt mérete.
A szaporított szemekkel a patent mintához igazodunk, (kettő sima, kettő fordított)

Kezdés: Felszedünk 144 szemet plusz 2 szélszemet, erre a patentmintával 14 sort kötünk.

Szemek kiosztása:
háta: 44 SZ + ujja: 24-24 SZ +eleje: 44 SZ + elválasztó szemek: 2-2 SZ + két szélszem, összesen: 146 szem 

A vissza sorokban a szemeket úgy kötjük, ahogy mutatkoznak. 

Rögtön a második sorban kezdjük a szaporítást, így a nyakkivágás szögletes formát vesz fel.
2 sor: szél szem, 44 szem patentminta (háta), 2 szem sima, 24 szem patentminta (bal ujja), 2 szem sima, 44 szem patentminta (eleje), 2 szem sima, 24 szem patentminta (jobb ujja), két szem sima, szélszem.

Elemekre bontás: 
Alapkoncepció, hogy a 2-2 szemes elválasztó oszlopokat lekötjük, ezekből kerül kialakításra a hónalj, előbb a két ujját kötjük meg külön- külön, majd a hátát és az elejét összekötjük, akár körbe is köthetjük.
A hátrészt lehetőleg átkötjük egy segédtűre, a bal ujjat megkötjük leírás szerint, majd az elejéhez is kötünk egy sort, átvesszük a segédtűre a ruha hátához, elértünk a jobb ujjhoz, megkötjük a leírás szerint a jobb ujjat. 

16 sor: a munka színén fordított kötéssel kötünk, folytatjuk a szaporítást, soronként 8-8 szemet szaporítunk. 


Ujja: A jobb és bal ujjnál egyaránt 72 szemről indulunk, 48 szemmel zárjuk az ujját alábbiak szerint.
Először is a 2-2 elválasztó oszlop szemet leapasztjuk, 36 sort kötünk fordítottan a munka színén, majd apasztunk az alábbiak szerint kialakítva a patentmintát: 1 szélszem 12 szemet patentmintával kötünk, majd a következő 44 szemet kettesével összekötve kötjük patentmintával (22 szem marad), a következő 12 szemet szintén patentmintával kötjük, egy szélszem. Összességében 16 sor patentmintát kötünk, majd befejezzük az ujját. 
Az ujja hossza a nyakkivágástól számítva: 28 cm külső hossz, igény szerint rövidebbre vagy hosszabbra is köthető. 

A ruhatest kialakítása:
Az eleje és a háta együtt: 188 szem, körben is köthetjük. Hat sort kötünk fordítottan a munka színén, ha szükséges több sort is köthetünk, érettebb lányoknál a mellek méretéhez igazodva.


Derékrész kialakítása: 25 szemet patentmintával kötünk, majd a következő 44 szemet kettesével összekötve folytatjuk a patentmintát (22 szem marad) újabb 25-25 szem patentminta, a következő 44 szemet kettesével összekötve (22 szem marad) folytatjuk a patentmintát, majd az utolsó 25 szemet is patentmintával kötjük tovább. A derékrész összesen 144 szemből áll, és 46 sort kötünk patentmintával. Nyurga kislányoknál ez lehet hosszabb is, szükség szerint.

Szoknya kialakítása: 
A szoknya részt 18 cikkre osztjuk, a munka színén fordítottan kötünk, a cikkeket 2-2 szem sima oszloppal választjuk el. A szaporításokat a választó oszlopok mentén végezzük a felső rész kialakításához hasonlóan alábbiak szerint.
Leosztás: 18 cikkre osztjuk a 144 szemet, 6 SZ fordított és 2 SZ sima kialakításával. A szoknyát körben is köthetjük. Ha sorokban dolgozunk, 6 szem fordított résszel kezdjünk mindkét felében szaporítva, a sor végén pedig a sima oszloppal zárjunk, plusz egy szélszem, így az összeillesztést láthatatlanná lehet tenni az összevarrásnál.
A fenti módon kialakított mintával kötünk tovább, majd a hatodik sorban kezdjük a szaporítást fent leírtak szerint. Cikkenként 2-2 szemet, soronként 36 szemet szaporítunk.
A szaporítást megismételjük a következő 6. majd azt követő, 12, 12, 16, 20, 26. sorban, végezetül kötünk még 16 sort.
Kötött ruha, szoknya.
Az utolsó előtti sort a színén simán kötjük, majd lekötjük a szoknyát. Egy kis tartást ad a szoknyának, hogy az ne kunkorodjon.

A leírás alapján önálló szoknyát is köthetünk akár gyerek, akár felnőtt méretben.

Befejezés: A bemutatott ruhát a nyaktól mérve 84 cm-nél fejeztük be, de tetszés szerinti hossz alakítható ki. Derék 40 cm, szoknya hossza 44 cm.
A ruhát hátul a jobb vállnál varrjuk össze és a jobb oldalon. De a ruhát a rutinos kötők a hónaljtól kezdve.
akár körben is köthetik.


A leírás alapján eredeti szemszámmal vékony nyári fonalból megkötött ruha kislány méretben.  :)


Sapka:
Sapka kezdőknek is ajánlott, egyszerű, kevés anyag felhasználással.
Anyagszükséglet 35 g.
Mivel önmagában az anyag is látványos, ahogy a színe változik, nagyon mutatós lesz a sapka az egyszerűsége mellett is.
Kezdés: 102 szem patentminta = két sima, két fordított váltakozik, összesen 44 sort kötünk egyenesen.

Apasztás: a fordított szemeket összekötjük, 78 szem marad
A negyedik sorban a megmaradt fordított szemeket összekötjük a második sima szemmel, 52 szem marad, mind sima.
A következő sorban kettesével összekötjük a szemeket, marad 27 szem, a következő sorban megismételjük az összekötést, így marad 14 szem, majd ismét összekötjük, mígnem már csak 8 szem maradt.
A horgolótűt áthúzzuk a nyolc 
szemen és leláncoljuk, majd összehorgoljuk, vagy összevarrjuk a sapkát.


Jó kötést lányok! :)

Gyöngyvér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése